OnSezon.ro

Login

Ciclismul ca mod de viata

   Ciclismul, asa cum este definit de dictionar, se refera la utilizarea bicicletei (monociclu, tricicleta sau alte tipuri de vehicule care functioneaza datorita fortei brute a omului) pentru transport, recreere sau in scopuri competitionale.
   In realitate, ciclismul este mai degraba un stil de viata; iubitorii de doua roti nu se despart de bicicletele lor nici in caldura molesitoare a verii, nici in frigul taios al iernii.

   Desi expusi intemperiilor si vulnerabili in trafic, biciclistii sunt dedicati acestui mijloc de transport mai ales datorita costului mic pentru transport si intretinere (comparativ cu, sa zicem, un autoturism), dar si pentru ca mersul cu bicicleta este un exercitiu extraordinar. La aceste beneficii se adauga faptul ca bicicletele nu polueaza aerul, contribuie simtitor la reducerea traficului, sunt usor de parcat si au o manevrabilitate sporita.
   De la prima bicicleta, in secolul XIX, acest mijloc de transport a revolutionat societatea. In prezent se estimeaza ca mai mult de un miliard de biciclete sunt folosite zilnic in intreaga lume. Mai mult, in unele regiuni bicicleta este principalul mijloc de transport pentru distantele scurte si medii.

   Cel mai des intalnit tip de bicicleta este cea utilitara. Aceasta are o geometrie relaxata a cadrului, pentru a proteja biciclistul de socuri, si este foarte manevrabila la viteze mici.
   Bicicletele de teren tind sa aiba un cadru mai "scortos" datorita caruia sunt foarte mobile dar devin dificil de folosit la viteze mici. Designul ramei si coarnele amplasate foarte jos necesita o pozitie specifica a biciclistului in sa.

   Pretul unei biciclete poate varia de la cateva sute de lei la cateva mii de Euro, in functie de tipul de bicicleta, calitate, greutate si piese (cele mai usoare biciclete pot cantari 3.2 Kg, desi regulamentele competitiilor oficiale nu permit biciclistilor sa concureze pe biciclete mai usoare de 6.8 Kg). Cea mai scumpa bicicleta din lume este Madone de Damien Hirst, o comanda speciala vanduta cu 500.000 de dolari.

   Exista mai multe tipuri de ciclism. Cel mai popular este ciclismul utilitar. Acesta se refera la utilizarea bicicletei ca mijloc de transport pe distante mici sau medii sau pentru o activitate comerciala asociata mediului urban. Serviciile postale din numeroase tari folosesc biciclete pentru a facilita deplasarea angajatilor iar in Marea Britanie exista un serviciu special de paramedici pe biciclete. Mai nou, serviciile de livrari (de la firmele de curierat si pana la restaurantele care fac livrari acasa) includ si o flota de biciclete.
   Biciclismul recreational se refera la utilizarea bicicletei ca factor de socializare.
   Cicloturismul (sau turismul pe bicicleta) presupune trasee turistice realizate din saua bicicletei. Un astfel de exemplu este www.cyclingromania.ro, unde puteti gasi trasee turistice variate atat ca tema cat si ca dificultate.
   Plimbarile sunt organizate, de obicei, de un veloclub si permit biciclistilor de toate varstele si nivelele sa participe. De obicei acestea sunt compuse din diverse trasee, sortate in functie de lungime, cu locuri in care biciclistii se pot odihni.
   In aceasta primavara, Bucurestiul va fi gazada mai multor astfel de evenimente adresate tuturor iubitorilor de ciclism.

 

Iubim2roti

 

    Pe 27 aprilie 2013 Asociatia Moto Free Riders in parteneriat cu Politia Capitalei si Primaria Capitalei organizeaza evenimentul "Iubim 2 roti", o parada pe traseul Piața Presei Libere - Șoseaua Kiseleff - Piața Victoriei - Calea Victoriei - Bulevardul Libertății - Piața Constituției, cu scopul de a constientiza soferii ca nu sunt singuri pe carosabil. Întreaga zi va fi presărată cu evenimente specifice: paradă, concerte, moto stunt show, expoziție custom bikes și multe altele, în locația "prime" a capitalei - Piața Constituției!

 

 

   Pe 12 mai 2013 are loc editia a cincea a concursului "Prima Evadare", cu un traseu de 55 Km prin paduri si pe drum de tara. Astfel se parcurg zone din vechii codri ai Vlăsiei, pajişti, câmpuri, lacuri, sate, locuri istorice, sosirea fiind pe malul lacului Snagov.

Ultima modificare Joi, 30 Mai 2013 16:51
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Media

Lasă un comentariu

Copyright @2013 OnSezon.ro

Top Desktop version