OnSezon.ro

Login

Istoria motociclismului XII

     Anul 1930 vine cu noi idei si noi schimbari in plan European . Pietele internationale se deschid, noi modele apar si reusesc sa acapareze intreaga piata, planuind un viitor si pe cea americana. Avand stabilit deja noul tipar in designul motocicletelor, inginerii s-au concentrat pe rafinament si eleganta.Urmand tiparul clasic, au adaugat culoare si cromatica, realizand cele mai stilate si comfortabile motoare ale anilor "30.

   

ajs

 

    Aceasta este perioada "motocicletelor sofisticate" si totul incepe in Anglia cu modelul AJS S3,498cc,V-Twin si viteza de 105km/h. Motorul montat transversal era o raritate pentru acele timpuri , nu a dat prea multe rezultate, asa ca a fost exclus si revine la tiparul original.

 

 

  acot-pullin

 

    In acelasi an, Anglia detine monopolul si vine cu alte modele ; Ascot-Pullin de 496cc, singur cilindru si viteza de 129km/h. Desi modelul a venit la pachet cu o cutie de viteze si motor orizontal , nu a  fost un mare succes pe piata si ingineriii s-au vazut  nevoiti sa opreasca fabricarea lui.

   

 

Matchless

 

 

    Modelul Matchless cu motor de 394cc, singura valva pe model V-TWIN si viteza de 89 km/h. Model inzestrat cu suspensii si slaba performanta, cumva pe locul doi in topul preferintelor.

 

 

 

 

    Indian Four

 

    Marca Indian nu se lasa mai prejos si inca o data ofera o lectie de eleganta si lux prin modelul Indian Four de 1265cc, motor cu 4 cilindri in linie si viteza de 145 km/h. Acest motor cu 4 cilindri si-a dovedit inca o data puterea propulsand.

Indian pe primul loc in anii "30.

    

 

BMW R66

 

 

 

    BMW revine pe piata cu doua modele : BMW R12 de 745cc, valva laterala pe V-Twin si viteza de 109 km/h  si BMW R66 de  597cc si viteza de 145 km/h, cu ghidoane telescopice, piston suspensie spate,planetara si cutie cu 4 viteze , acest model R66  era cel mai echipat motor din lume.

 

 

 

 

 

  Gnome et Rhone 

 

     

    Franta aspira si ea la un loc in primele 3 cu modelul Gnome et Rhone de 724cc si viteza de 145 km/h cu un motor Flat Twin; unul dintre cele mai impozante modele frantuzesti de pe piata.

 

 

 

 

Marele Crash american a afectat industria motocicletelor, fabricantii trecand de la ideea de performanta si putere la cea de supravietuire. In timp ce clientii vroiau cel mai performant motor si transport asigurat, multe branduri n-au putut indeplini conditiile si au fost nevoite sa se retraga de pe piata.

 

    Este marea batalie intre 2 superputeri ale motoarelor, Europa si America; in timp ce Europa scoate pe piata modele futuriste, inovatoare, America ramane la tiparul original si prefera doar inlocuirea pieselor pentru o mai buna performanta. La nivel local , razboiul se da intre Anglia si americanul Indian.

 

    Pe masura ce trec anii, modele si ideile se imbunatatesc, pasionatii de 2 roti trec de la hobby la ceva mai productiv :racing.

 Incep cursele.....

   

Ultima modificare Vineri, 16 Ianuarie 2015 10:35
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Media

Lasă un comentariu

Copyright @2013 OnSezon.ro

Top Desktop version