OnSezon.ro

Login

Istoria motociclismului XXI - Kawasaki

   Un alt nume ce marcheaza istoria motociclismului in Japonia este Kawasaki, nume care de-a lungul anilor a urcat in top 3 al celor mai bune marci japoneze. In secolul 19, Shozo Kawasaki a stabilit fundamentul marcii Kawasaki in Tokyo, cu succes mare in fabricarea locomotivelor si avioane. In perioada celui de-al doilea razboi mondial, fabricarea motocicletelor necesita bani si timp, foarte “ costisitoare” de altfel si asta a dus cumva la crackingul economic al tarii. Intre timp, Kawasaki a inceput fabricarea de motoare pentru alte companii dar inceputul anilor 1950 a insemnat un nou inceput pentru companie, astfel ca propriile motoare si-au facut curaj si au iesit la rampa. Primul model de 125cc, cu doua viteze a aparut in 1961. Cu timpul, compania a dorit mai multa performanta si scoate modelul Z1 in 1972, cu capacitate de 900cc, viteza de 211km/h si doua supapae aeriene la axul cu came . Urmatoarea decata a fost un mare succes pentru Kawasaki, reprezentante au fost modelele KZ100A si KZ650. Seria GPZ a fost un “ reminder” al calitatii si performantei numelui Kawasaki iar modelul 900R a contribuit la mentinerea in profil multi ani. Din 1991, compania a castigat 6 premii la Endurance World Championships, unde americanul Scott Russell l-a depasit pe englezul Carl Fogarty.

 

foto 1

Cu 2 viteze,capacitate de 499cc si viteza de 185 km/h, modelul H1MACH III din 1973, a acoperit 400m in 12 sec. A fost un adevarat hit pentru piata americana, dar foarte periculos pentru bikerii neexperimentati. Modelul a fost creat pentru prestanta si faima la sectorul “ Chrome and Smoke”, marcile japoneze fiind in top 3 lideri, punand tehnologie pentru racing, facand produsele mult mai atractive cu placi cromate si carene inalte.

 

 

 

   

 

 

Kawasaki 2400cc Dragster din 1977 este modelul creat de Bob Webster. Acesta a comprimat 2 motoare de 850cc, a adaugat un supercharger, atingand viteza de 241km/h in 7.75 sec la Santa Pod in Northampton. Desi face parte din categoria motoarelor Drag Racers, fabricantii au incercat sa puna motoare puternice pe un cadru cat mai compact, dar centrul de greutate nu era destul de stabil si renunta la idee, adaugand supape, axa cu came si inductie fortata.

 

 foto_2.jpg  

In 1995, apare furiosul Kawasaki Vulcan VN1500,capacitate de 1470cc, v-twin si viteza de 185km/h. Din 1988, Kawasaki a fabricat monstrii de 1500cc cu motoare v-twin pentru piata americana, intre timp aceasta versiune ceva mai mijlocie a fost un reprezentant de seama al sectorului de motoare cu cupluri impresionante, desi a fost un model cruiser. 

 

 

 

 

foto 4 ninja

Kawasaki a incercat sa acopere toate sectoarele, intrand pe piata Hypersport cu modelul EX250 Ninja, capacitate de 249cc, viteza de 154km/h,model cu modificari majore : suspensii cu roti inalte si frane cromate. Batalia a fost mare si s-a dus intre cele mai importante nume ale motociclismului, fabricantii cautand un loc pe piata economica si rezultate in sectorul de racing.

 

 

 

foto 3

La capitolul OFF-ROAD, modelul KX250 din 2011 de 249cc,single cylinder si viteza de 137km/h a fost primul motor cu dubla injectie , un adevarat winner, deloc confortabil pe carosabil normal.

Aceasta marca incheie capitolul dedicat Japoniei, nume sonor actual in domeniul motoarelor. Cu caracter de invingatori, japonezii intotdeauna au cautat sa fie lideri si au venit cu idei inovative, in acelasi timp “ ataseaza” piloti cu prestanta si capabili sa scoata in evidenta handwork-ul inteligent. Bravo lor !!

 

Ultima modificare Vineri, 16 Ianuarie 2015 10:40
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Media

Lasă un comentariu

Copyright @2013 OnSezon.ro

Top Desktop version