OnSezon.ro

Login

Istoria motociclismului IV

     Sa ne oprim putin si la Triciclete, modele cu motor si dotate in acelasi timp cu pedale !

 

 

1898Motor Trike   Putem spune ca perioada 1898-1914 reprezinta perioada lor de glorie, fabricantii reprofilandu-se pe modele tip razboi in momentul in care cererea pe acest sector a depasit-o pe cea normala. Nu era usor sa conduci o astfel de masina, astfel ca s-a adaugat un "loc" pentru un pasager sau doi, in special pe modele de tip razboi. Primul model indraznet a aparut in 1898 din Anglia, 250cc cu viteza de 48km/h realizat de Dennis Speed King Tricycle. Carierea lui a inceput in domeniul bicicletelor, apoi camioane si terminand cu acest model.

 

   Trike

Anglia scoate pe piata 3 modele de acest gen in decurs de 4 ani; Humber tricycle de 400cc, singur cilindru cu viteza de 48km/h si Ariel Tricycle 239cc, viteza de 39 km/h. O idee ceva mai futurista apare in 1902, Century  HP Forecar cu motor de 510cc si viteza de 56km/h,cu frana si schimbul de ulei manevrate manual, pilotul acestei masinarii fiind foarte ocupat.

 

 

  Motocicleta razboi

Francezii mai ponderati in idei, vin cu un motor de 185cc, singur cilindru si viteza de 37km/h; tipul motorului fiind acelasi cu cel folosit de englezi: De Dion. Nume reprezentat de Marquis Jules Albert de Dion, fabricant al primului motor cu turatie de 2000rpm; fiind ideal pentru a motoriza aceasta tricicleta, francezii fabrica modelul De Dion-Bouton. Anglia se axeaza pe masinarii tip razboi si fabrica modelul Clyno Military Combo Sidecar: 744cc, viteza 80 km/h. De fapt este un trepied pentru un tun de marime medie folosit in Primul Razboi Mondial, fiind prima masinarie cu motor V-Twin din categoria masinilor de razboi.

 

Moto trike

 

Eleganta perioadei este data de modelul Rex Rexette-632cc, viteza de 72km/h, cunoscuta si ca "Regina masinilor mici" cu scaun special pentru pilot, cutie cu doua  viteze si pentru anul 1905 chiar si volan. Sute de antreprenori s-au avantat in fabricarea unor modele ceva mai noi in sectorul tricicletelor, dar au fost opriti de inceperea noului razboi; razboi care pentru unii s-a dovedit folositor. Dupa o perioada de calm, multi dintre ei au renuntat la fabricarea motoarelor sub licenta ,preferand idei noi venite din interior. Asa apar primele modele cu motor asezat sub cadru, cutie de viteze optional; pedalele au disparut si alte cai de a porni un astfel de model au fost gasite si testate. Un astfel de model este Humber Touring, 550cc, viteza 92km/h. Humber ataseaza o optional o punte in spate si un singur cilindru.Motocicleta 1909

 

 

In anul 1911este infiintat primul club moto: Seattle Motorcycle Club, club format din iubitori de 2roti sau chiar 3 la vremea aceea; intalnirile lor constau in curse, dupa-amiezi la picnic si schimburi de informatii. Se vrea o recunoastere a acestui hobby, iar impatimitii nu se lasa descurajati de perioada de razboi, reusind astfel sa gaseasca o modalitate de relaxare.

 

  Mandria Europei, Anglia incepe sa cladeasc un imperiu ce ameninta sa se extinda peste Germania si cei de la Indian, singurele icon-uri cu renume la vremea  aceea. Vom vedea cu ce idei inovatoare vin cei de la Royal Enfield in articolele urmatoare.

Ultima modificare Vineri, 16 Ianuarie 2015 10:35
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Media

Lasă un comentariu

Copyright @2013 OnSezon.ro

Top Desktop version