OnSezon.ro

Login

Istoria motociclismului VIII

      Pentru anii 1920 , sa conduci un motor V-Twin reprezenta ultima performanta in inovatie si putere, forta. Forma motorului se incadra perfect in cadrul motocicletei fara ajustari sau construirea unui tipar nou; chiar si un motor de 1,000 cc putea fi destul de compact. Unele au fost construite pentru viteza, altele pentru confortul familial.

      Excelsior 20R

     Primul model de acest gen a fost fabricat in America, un Excelsior 20R de 1,000cc si viteza de 160 km/h; cutie 3 viteze, a fost primul model de 160 km/h fabricat. Englezii nu se lasa mai prejos si vin inmartinsyde forta cu un model de strada: Martinsyde 680 Combination, motor 677cc viteza de 93km/h. Fabricantii de avioane Martinsyde trec la sectorul motoarelor in 1919, folosind motor tip V-Twin pe acest model. Un incendiu a distrus fabrica in 1922.

 

 

    James Model 12 

     In anul 1925, James a trecut de la inginer de biciclete la cel de motociclete si a realizat motoare V-Twin din 1913 pana in 1925. Acest model James Model 12 , vine la pachet cu o cutie cu trei viteze, 495cc si viteza de 85 km/h.

      Specifica perioadei razboiului, cutia cu trei viteze, a fost atasata si modelului BSA Model A. Acesta este mai mult un bagaj de metal de 770cc si viteza de 89 km/h.BSA Model A

     

husqvarna 1903 

Apare noua marca Husqvarna din Suedia cu modelul Husqvarna T180 cu motor de 550cc si viteza de 97 km/h. Husqvarna a inceput cu biciclete in secolul al XIX lea si trece pe sectorul motocicletelor incepand cu anul 1903. Acest model este primul care foloseste propriul tip de motor.

   

  Tot Anglia vine cu modelul fabricat manual si foarte scump, acesta este singurul adversar al lunui motor Brough Superior datorita supapelor, franelor si vitezei. Un motor de 980cc si viteza de 160 km/h. Pe masura ce trec anii, desgnul devine mai inovator si toti fabricantii incearca sa restranga intr-un cadru de metal toate functiile unui motor capabil sa cucereasca piata. Apar idei cum ca mai simplu si usor se vinde mai bine; idee venita de la Americani desi marcile Indian si Harley Davidson numai design simplist nu aveau.

    

    Performanta a stat la baza marcii Brough Superior. Un mare pilot insasi, George Brough a construit motoare pentru a se ridica la nivelul standard al celor de la Harley: cadru usor curbat, ghidoane indoite spre a oferi un condus fiabil si echilibrat. Motoarele performante au fost intotdeauna o mare curiozitate pentru impatimitii din aceea perioada, dand o aura de emotie si romantism, insa cereau o permanenta intretinere, foarte rar ducand pilotii la destinatie cu mainile curate, par plin de praf si hainele fara ulei; dar tocmai aceasta imagine a unui pilot a dat multe idei indraznete inginerilor din acea vreme.

  

  Pornind cu aceasta perioada, se vede resimte evolutia in design si tiparul motorului, modelele folosite in sistemul militar dispar incep de pe piata, locul lor fiin luat de aparitia modelelor unor marci binecunoscute azi: Norton, Moto Guzzi, etc. Dar despre el in paginile urmatoare....

Ultima modificare Vineri, 16 Ianuarie 2015 10:35
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Media

Lasă un comentariu

Copyright @2013 OnSezon.ro

Top Desktop version