OnSezon.ro

Login

Istoria motociclismului X

  Frank si Ailwyn Smith 

    Anii 1920 a insemnat o perioada saraca pentru fabricantii de motociclete de strada sau "confortabile". Inginerii incearca sa produca modele accesibile clasei de mijloc in momentul in care razboiul face ravagii in economia tarilor participante. Un motor flexibil si usor de condus, dar in acelasi timp confortabil pentru strada, job si distractie; in timp ce unele marci au fost construite cu bani putini si materiale de slaba calitate, altele au iesit de pe piata fiind in imposibilitatea de a scadea preturile sau a inova tehnologia. Simplu si ieftin defineste finele anilor "20, cu modele ca cel al englezilor, Clyno HP,269cc, singur cilindru si viteza de 72km/h. Frank si Ailwyn Smith au fabricat motociclete din 1910 preluand fabrica Stevens dar s-au mutat pana la urma pe fabricarea masinilor in 1923.

 

 348cc

 

Harry Hawker si Tom Sopwith au venit cu un model Hawker simplist de 348cc, singur cilindru si viteza de 84 km/h.

   

 

 

Sun Vitesse 1923

 

 

Marca Sun a preluat productia in masa a motoarelor de tip in doi timpi VTS, oprindu-se din fabricare motoarelor pana in 1948. Acest Sportster Sun Vitesse vine cu un motor de 269cc, singur cilindru si viteza de 90 km/h.

   

 

Seal Four-Seated 1924

 

 

 

Anul 1924 a fost marcat de aparitia a doua modele total diferite ale englezilor; unul cu 4 locuri Seal Four-Seated, un cadru metalic gigant pe 3 roti care permite pilotului sa stea cu pasagerii, 980cc, motor V-Twin si viteza de 80 km/h.

   

 

 

 

 

Brooklands

 

     Flexibilitate si un mod usor de a conduce au fost cuvintele cheie pentru motociclistii din anii "20, care vroiau un mod de transport comfortabil si acceptabil l pret. Singurul model cu motor in doi timpi si tambur de frana, scut pentru picioare este cel al englezilor - Ivy Three, cu 346cc, singur cilindru si viteza de 89 km/h. Acelasi model dar cu un motor de 350cc a castigat cursa din Brooklands pe o distanta de 800 km cu viteza de 84km/h.

 

 

 

 

Triumph 1920 493cc

 

    Stilul si eleganta au mers mana in mana pana in anii 1920, perioada cu  regres considerabil in sectorul motocicletelor. Pasionatii din acea vreme o numesc "perioada neagra", consecintele razboiului fiind inca resimtite. Fabricantii si marcile renumite au fost nevoite ori sa se reprofileze ori sa scada preturile pentru a reusi sa se mentina pe piata. Noile idei in materie de mecanica si design au fost binevenite dar asta insemna si mai multi bani, astfel ca ele au ramas la stadiul de proiect o perioada destul de lunga de timp. La "piece de ressistance" in acea perioada in materie de viteza este modelul celor de la Triumph, de 493cc, singur cilindru si 105 km/h. A fost o productie de 1000 de exemplare, foarte ieftine dar totusi cu cel mai mare avantaj: putere, viteza.

 

  Odata cu acest model, ies la rampa altele noi caracteistica de baza fiind viteza; idee venita de la masinariile din perioada razboiului. Masini care se doreau puternice si "cu multi cai putere" capabile sa reziste tuturor drumurilor inca neasfaltate.O marca de renume azi, inca o necunoscuta atunci-Triumph isi face loc incet pe piata ajungand in top 3 intr-o perioada scurta de timp.Vom vedea evoluitia ei, destul de intersanta, avand in acelasi timp un competitor destul de puternic-Harley Davidson.

Ultima modificare Vineri, 16 Ianuarie 2015 10:35
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Media

Lasă un comentariu

Copyright @2013 OnSezon.ro

Top Desktop version