OnSezon.ro

Login

Adriana Paroiu

E-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

     Cu un design de mare clasa, Ducati a devenit un conducator marcant in tehnologia moderna. Succesul a venit in urma implicarii agresive in sectorul racing, pasiune de rezistenta pentru dezvoltarea motoarelor.

    Istoria companiei incepe in 1926 cand Antonio Ducati si cei trei fii ai sai au inceput business-ul in fabricarea componentelor in domeniul radio in Bologna, Italia...Desi si-a diversificat domeniul de fabricatie, dupa al Doilea Razboi Mondial, s-a axat pe fabricarea motocicletelor. Din anul 1952, cand mai mult de 200000 de motoare erau in folosinta, Ducati a inceput sa fabrice propriile modele de motociclete si scutere cu motoare mici,preferate de majoritatea fabricantilor din regiune. Drumul spre glorie a inceput o data cu venirea lui Fabio Taglioni in 1954. Mecanic de meserie, excelente calitati, acesta pune la rampa un motor cu capacitate 100cc,ax cu came si stabileste astfel un nou tipar pentru viitoarele modele Ducati.

     Motoarele cu un singur cilindru pe modele Road sunt deja lansate pe piata, desi primele modele Ducati au un design fiabil,cumva neterminate,nu prea confortabile,dar pilotii sunt atrasi de performanta si zgomot; astfel intra in sectorul Supersport in 1970 cu un mnodel de 750cc. Taglioni plaseaza doi cilindri la 90 grade, intr-un unghi V, creand un format slim ,cunoscut sub numele de motor L-twin. Modelele cu doi cilindri au activat pe sectorul Road, Touring, Sport si Super Sport, la inceput cu motoare de 750cc, apoi 900cc. Prestigiul marcii l-a adus veteranul Mike Hailwood cu premiul in Formula 1 TT in anul 1978.

   

ducati 888     

 

 

     Ducati 888 SPS 1992

    Capacitate 888cc, V-twin si viteza de 260 km/ h. Cu acest model, compania isi asuma un mare risc, lansand pe asfalt o bestie cu amortizoare din fibra de carbon, acceleratie puternica.

 

 

 

 

   ducati-916-1999

 

Considerat cel mai elegant model pe sectorul citybike,este o adevarata bijuterie datorita cadrului cromat din molibdem. Modelul Ducati 916,are capacitate de 916cc, V-twin si viteza maxima de 257 km/h,desi diferenta de 3 ani fata de predecesorul sau ne face sa ne intrebam daca compania face reducere la capitolul dotari pentru cresterea vitezei.

 

 

 

  

ducati 1098S

 

 

Ducati 1098S, un adevarat paradis pe doua roti, cu capacitate de 1099cc, celebrul V-twin si viteza de 290 kn/h; putem spune ca acest model a avut cel mai puternic motor V-twin din zilele sale. Este destul de confortabil la drum lung,insa pilotul si motorul se completeaza mai bine pe pista de racing.

 

 

 

 

 

ducati-996

 

 

Ducati GP8, vine echipat cu 4 cilindri ce-i permite sa intre in Moto GP, in 2002; incepand cu 2008, versiunea de 800cc a atins viteza maxima de 354 km/h cu pilotul Casey Stoner.

 

 

Asa cum spunea si Fabio Taglioni “Simplitatea a fost mereu principiul de baza al tuturor modelelor mele “.

   Un alt nume ce marcheaza istoria motociclismului in Japonia este Kawasaki, nume care de-a lungul anilor a urcat in top 3 al celor mai bune marci japoneze. In secolul 19, Shozo Kawasaki a stabilit fundamentul marcii Kawasaki in Tokyo, cu succes mare in fabricarea locomotivelor si avioane. In perioada celui de-al doilea razboi mondial, fabricarea motocicletelor necesita bani si timp, foarte “ costisitoare” de altfel si asta a dus cumva la crackingul economic al tarii. Intre timp, Kawasaki a inceput fabricarea de motoare pentru alte companii dar inceputul anilor 1950 a insemnat un nou inceput pentru companie, astfel ca propriile motoare si-au facut curaj si au iesit la rampa. Primul model de 125cc, cu doua viteze a aparut in 1961. Cu timpul, compania a dorit mai multa performanta si scoate modelul Z1 in 1972, cu capacitate de 900cc, viteza de 211km/h si doua supapae aeriene la axul cu came . Urmatoarea decata a fost un mare succes pentru Kawasaki, reprezentante au fost modelele KZ100A si KZ650. Seria GPZ a fost un “ reminder” al calitatii si performantei numelui Kawasaki iar modelul 900R a contribuit la mentinerea in profil multi ani. Din 1991, compania a castigat 6 premii la Endurance World Championships, unde americanul Scott Russell l-a depasit pe englezul Carl Fogarty.

 

foto 1

Cu 2 viteze,capacitate de 499cc si viteza de 185 km/h, modelul H1MACH III din 1973, a acoperit 400m in 12 sec. A fost un adevarat hit pentru piata americana, dar foarte periculos pentru bikerii neexperimentati. Modelul a fost creat pentru prestanta si faima la sectorul “ Chrome and Smoke”, marcile japoneze fiind in top 3 lideri, punand tehnologie pentru racing, facand produsele mult mai atractive cu placi cromate si carene inalte.

 

 

 

   

 

 

Kawasaki 2400cc Dragster din 1977 este modelul creat de Bob Webster. Acesta a comprimat 2 motoare de 850cc, a adaugat un supercharger, atingand viteza de 241km/h in 7.75 sec la Santa Pod in Northampton. Desi face parte din categoria motoarelor Drag Racers, fabricantii au incercat sa puna motoare puternice pe un cadru cat mai compact, dar centrul de greutate nu era destul de stabil si renunta la idee, adaugand supape, axa cu came si inductie fortata.

 

 foto_2.jpg  

In 1995, apare furiosul Kawasaki Vulcan VN1500,capacitate de 1470cc, v-twin si viteza de 185km/h. Din 1988, Kawasaki a fabricat monstrii de 1500cc cu motoare v-twin pentru piata americana, intre timp aceasta versiune ceva mai mijlocie a fost un reprezentant de seama al sectorului de motoare cu cupluri impresionante, desi a fost un model cruiser. 

 

 

 

 

foto 4 ninja

Kawasaki a incercat sa acopere toate sectoarele, intrand pe piata Hypersport cu modelul EX250 Ninja, capacitate de 249cc, viteza de 154km/h,model cu modificari majore : suspensii cu roti inalte si frane cromate. Batalia a fost mare si s-a dus intre cele mai importante nume ale motociclismului, fabricantii cautand un loc pe piata economica si rezultate in sectorul de racing.

 

 

 

foto 3

La capitolul OFF-ROAD, modelul KX250 din 2011 de 249cc,single cylinder si viteza de 137km/h a fost primul motor cu dubla injectie , un adevarat winner, deloc confortabil pe carosabil normal.

Aceasta marca incheie capitolul dedicat Japoniei, nume sonor actual in domeniul motoarelor. Cu caracter de invingatori, japonezii intotdeauna au cautat sa fie lideri si au venit cu idei inovative, in acelasi timp “ ataseaza” piloti cu prestanta si capabili sa scoata in evidenta handwork-ul inteligent. Bravo lor !!

 

   Daca ar fi sa luam in considerare cifrele din sectorul vanzarilor, Yamaha in top racing este pe primul loc. Construindu-si reputatia pe performanta inalta si calitate inginereasca de exceptie, Yamaha s-a angajat sa ofere o gama larga de motociclete, de la scutere la cruisere. Intotdeauna privind spre inainte si cautand o aventura in domeniul tehnic, compania mentine un profil sport de calitate in ambele competitii : racing si off-road .

   Cele 3 diapazoane din LOGO, amintesc de inceputul muzical al companiei, creata de Torakusu Gakki ca fabricanta de instrumente muzicale,ajungand din 1887 pana in prezent una dintre cele mai mari fabricante de acest gen. In 1955, Genichi Kawakami pune pe picioare Yamaha Motor Company, cu YA1, 125 cc, cu doua pistoane ca motor de inceput si cumva emblema companiei de-a lungul anilor. Acesta a fost usor urmat de un motor de 250 cc dupa modelul german Adler. Yamaha intra in cursele americane cu pasi repezi in 1958 concurand la Catalina Grand Prix cu un motor de 250cc . In curand toata lumea remarca performantele unui Yamaha cu 2 cilindri. In aproape 2 ani, Yamaha a reusit sa castige suprematia si in curand depaseste liderul Honda, cand britanicul Phil Read castiga World Championships cu un motor de 250cc curand trecand la un motor cu 4 cilindri. Aproape de 2010, spaniolul Jose Lorenzo castiga MotoGp cu un YZR-M1, succesor al lui Valentino Rossi, campion cu Yamaha de 4 ori .

foto1

 

   In 1981,modelul XV920-M1, cu motor V-Twin de 920cc. A fost fabricata pentru piata americana cu intentia de a largi orizontul in domeniul touringului sportiv de performanta. Modelul cu capacitate de 980cc a fost vandut pe piata americana ca model TR1,cu viteza de 185km/h.

 

 

 

 

foto 2

 

 

   Yamaha YZR 500 cu cilindru de 499cc, cu doua pistoane de la Grand Prix a fost schimbat cu unul V4 cu valve in 1984 viteza de 274km/h , cand Eddie Lawson a castigat Riders Champinships.

 

 

 

 

   Un model de cadru Deltabox, mai compact cu valve de 20 de cm si restrictor de evacuare Exup, face ca FZR sa fie mai flexibil si rapid. Capacitatea acestuia fiind de 1002cc si viteza de 269 km/h.

foto 4

 

 

   Pe sectorul de cruisere avem modelul Yamaha XVZ 1300A din 1997 cu capacitate de 1294cc, motor tip V4 cu viteza de 185km/h, foarte lent cu aderenta limitata si suspensii rigide.( foto4)

    Mari Nume : SUZUKI...Lider mondial pe piata actuala in sectorul motocicletelor, masinilor, Suzuki are originile in industria textilelor. In 1909, Michio Suzuki stabileste fabrica de textile in Hamamatsu , Japonia, ca apoi in anul 1920 sa fabrice o masinarie pentru bumbac, piele, matase. De-a lungul anilor aceasta aventura a devenit un adevarat succes. In timpul celui de al II lea razboi mondial productia de textile este intrerupta ca perioada imediat urmatoare razboiului sa aduca un declin financiar companiei ; acesta este momentul in care Michio decide ca e momentul de o schimbare. Intr-o tara unde piata transportului in comun este ieftina , decide sa treaca la productia motocicletelor cu atas, fiind singurul vehicul capabil sa strabata infrastructura distrusa din timpul razboiului.


   In 1952, modelul Power Free de 36cc reprezinta debutul a ceea ce va deveni primul motor Suzuki, de aemenea castiga si titlul la Mount Fuji Hill Climb; in urma acestui concurs compania ajunge sa produca 6000 de unitati pe luna. Numele companiei este schimbat din Fabrica de Textile Suzuki in Compania de Motoare Suzuki in 1954, tot atunci apare si Logo-ul companiei.


   Urmeaza o serie de premii la Isle of Man TT , la categoria 50cc in 1961 si World Champion la 50cc in 1962. Compania se extinde in America si primul motor fabricat este X6 Hustler.In 1970 exportul de motoare pe pietele externe este in crestere astfel ca Michio isi extinde aripile pe piata din Thailanda. Anii '80 si '90 a fost perioada in care Suzuki castiga Grand Prix si World Championship la categoria 500cc. Cu adevarate exemple inca existente pe piata motoarelor, Suzuki isi mentine reputatia de cel mai mare fabricant de motoare.
Suzuki GP RT63 

 

   Anul 1963 vine cu modelul Suzuki GP RT63,de 124cc, 2 cilindri in linie si viteza de 185 km/h. Suzuki incepe in forta fabricarea motoarelor, cu o viteza destul de curajoasa "atasata" modelelor. Acest model l-a dus pe Hugh Anderson la castigarea unui titlu in 1963.

 

 

 


GS750   

 

   

   Suzuki abandoneaza ideea de 2 timpi in favoarea motorului in 4 timpi pe acest model GS750, construind un model cu 4 came, idee iesita din comun la vremea respectiva dar destul de comod. Motor de 748cc si viteza de 193 km/h.

 

 

 

 

 

Suzuki GT550   

 

   Din Japonia vine modelul mult mai avansat Suzuki GT550 de 543cc si viteza de 174 km/h cu motor de 3 cilindri in linie., situat intre clasa 380cc si 750cc in momentul in care modelul in doi timpi era in voiga; acesta este cosmetizat dupa cerintele pietei in special rotile cromate.

 

 


 
  

Suzuki GT185

 

 

 

   O adevarata bijuterie printre bikerii tineri este modelul Suzuki GT185, un model stilat si atractiv desi pozitionat mai jos decat rivalii lui de 200cc. Acesta are o viteza de 132 km/h pe un motor de 184cc cu doi cilindrii in linie.


   

 

GSX R 400   

 

 

   Pe masura ce trec anii Suzuki avanseaza in stil si eleganta si fabrica modelul GSX R 400 cu patru cilindri in linie, 398cc si viteza de 185km/h. Cu un cadru din aluminiu, 16 valve, came,radiator acest model a fost "renovat" in 1988.

 

 

 


     RM Z450

 

   Pe sectorul off-road avem modelul RM Z450,cel mai nou model al marcii pana in 2012, de 449 cc, singur cilindru si viteza de 137 km/h. Cu cadru de aluminiu, motor in 4 timpi, radiator a fost lansat in 2004 si ramane cel mai "folosit" model la clasa lui.

 

 

 

 

   

Anii '60 vin cu idei nebanuite si inovatoare pentru Suzuki care incearca astfel sa iasa in evidenta nu doar in eleganta ci si in detalii tehnice. Este una dintre marcile concurente din piata japoneza alaturi de Yamaha si Honda, despre care vom afla multe lucruri interesante....

         Honda...In ultimii 50 de ani Honda Motor Company a fost cea mai mare companie de motoare din lume. Totusi compania japoneza a luat nastere ca o afacere neprofitabila in primii ani, reusind pe parcurs sa fie estimata in dolari americani cu multe zerouri. Fondatorul Soichiro Honda a facut posibil acest vis fabricand primul motor in anul 1940. Perioada postmodernista a venit cu multe restrictii in combustibil si transport in Japonia. Soichiro se opune acestor reguli si vine cu idei ce vor fi aprobate in cele din urma si vor permite companiei sa le scoata pe piata.

    hondamodeld

 

     Honda fabrica motorul de 500cc in doi timpi folosit in timpul razboiului ca generator portabil pentru radio adaptat apoi la motociclete. Acest model a fost un adevarat succes. Modelul de 98cc numit Model D- dream -"vis" devine prima motocicleta in acest nume si va deveni emblema marcii.


 

     Dorind sa-si extinda numele, in 1951 Honda fabrica modelul Dream E in 4 timpi; anul viitor model Cub este pe piata- motor de 50cc, devenind cel mai vandut model din lume cu 60 milioane de unitati pana in 2008. Soichiro se inspira din piata europeana cand decide sa intre in lumea racingului si castiga toate titlurile la segmentele de 50cc, 125cc,250cc,350cc,500cc; totul incepe cand pilotul britanic Mike Hailwood se alatura echipei si castiga titlul in 1961.

 

 

 

 

HCB750onda extinde fabricarea modelelor in America si la sfarsitul anilor "60 devine lider de piata cu 40.000 de unitati vandute. Fara indoiala "piece de resisstance" este modelul CB750, primul model cu 4 cilindri, stabilind noi standarde in ceea ce se poate realiza pe segment de performanta si design. Motor de 736cc, viteza de 200 km/h, disc de frana pe partea din fata.

 

 

 

 

 

 

   De-a lungul anilor compania se extinde in America devenind prima marca japoneza pe piata cu modelul Elsinore 250cc, in 1979.Goldwing GL1500Compania intra pe segmentul touring cu modelul Goldwing GL1500. In 1978 iese pe piata modelul NR500, destinat racingului cu 32 valve si pistoane ovale. In 1986 compania stabileste o locatie in Spania unde incepe productia modelului RC45 si dupa decesul fondatorului Soichiro in 1991 incepe fabricarea modelului CBR900RR pe piata din China. 

 

   Noul mileniu aduce cu el modelul V-Twin in companie pe motorul SP1 ce a asigurat locul in World Superbike Championship la debutul sau in 2000, in timp ce Valentino Rossi castiga titlurile MotoGP in 2002 si 2003.

 


C77 300

 

 

 

In anul 1961, Honda fabrica doua modele Dream : C77 300 cu doi cilindri in linie si viteza de 142 km/h.

 

 

 

Dream CB72

 

 

Si modelul Dream CB72 cu motor de 247cc si viteza de 129 km/h cu cadru cromat.

 

 

 

 

 


CD175     

 

   Mai silentios si mult mai comfortabil ca modelele existente pe piata, modelul CD175 cu motor de doi cilindri in linie, 174cc si viteza de 126 km/h ofera o combinatie atractiva de motor cu came si comfort.

 

 

 

 


     In curand apa si marcile concurente Suzuki, Kawasaki si Yamaha. Acestea la randul lor vor deveni un renume mondial, fiecare dorind un Top One pep fiecare segment. Trebuie sa recunoastem ca fiecare din acestea au contibuit la evolutia motocicletelor si isi atribuie un loc bine meritat....

     Inovatie si evolutie au fost cuvintele ce au descris perioada imediat urmatoare razboiului. Ravagiile razboiului au fost resimtite de fiecare tara si fiecare fabricant din sectorul motocicletelor a simtit nevoia unei idei noi, ceva in plus fata de modelele anterioare. Asa ca fiecare tara a lucrat la segmentul inovatie, luand idei de la masinile militare incepand cu materialul din care au fost fabricate, puterea motorului, viteza maxima chiar si material sintetic. Urmatoarea perioada modelele sunt gata, chiar daca unii ingineri au decis sa reinoiasca modelele anilor "30 ; asa ca Indian vine cu o accentuare in culoare, Sunbeam cu elemente ce arata clar influenta marcii BMW, Harley-Davidson a lucrat putin la design si motor. 

 

Indian 149 Arrow

 

 

     Primul nume iesit la rampa este Indian cu un model inovator, marca Ralph Rogers, care preia Indian in 1945, fabricand motoare europene, acesta fiind singura versiune cu un singur cilindru. Oricum marca nu s-a facut cunoscuta prin calitate si performanta. Ralph realizeaza Indian 149 Arrow de 213cc si viteza de 89 km/h.

 

 

 

 


Royal Enfield

 

 

In acelasi an apar modele cruiser si un model asemanator vine din Anglia - Royal Enfield, cu motor de 499cc, singur cilindru si viteza de 122 km/h. Spre deosebire de modelul din 1930, acesta vine la pachet cu ghidoane telescopice si un nume pe masura - "Bullet".

 

 

 

Sunbeam Model S7

 

  Dupa achizitionarea numelui Sunbeam, BSA fabrica acest model Sunbeam Model S7 cu V-Twin in linie, anvelope umflate, planetara. un model comfortabil, usor dar nu puternic. Motor de 487cc si viteza de 126 km/h.

 

 


Vincent Black Shadow

 

 

    Vitezomanul perioadei este modelul Vincent Black Shadow, motor de 998cc, V-Twin si viteza de 196 km/h. Printre singurele modele fara cadru cu motor emailat si viteza maxima de 241 km/h pe un vitezometru cromat.

 

 

 

 

FL Hydra Glide

 

 

   Harley - Davidson vine cu modelul cromat FL Hydra Glide cu motor de 1208cc, V-Twin si viteza de 153 km/h. Ghidoane cromate,telescopice,amortizoare au fost cateva elemente de baza noi ce au definit modelele FL.

 

 


FN Modele XIII   Raspunsul celor de la Norton la provocarea lansata de cei de la Triumph din 1949 a fost un model cu evacuare directa si va fii folosit pana in anii "70. Cu trecerea anilor Norton aduce imbunatatiri si la pistonul din spate, suspensii, ghidoane telescopice . Putem spune ca aceasta este perioada inovatiei in sectorul ghidoanelor . Belgia lanseaza pe piata modelul FN Modele XIII de 444cc,singur cilindru si viteza de 124 km/h. Motor ce vine la pachet cu cadru cromat ce leaga ghidoanele de aripa din fata si un nou tip de anvelopa pentru partea din fata.


   Italia aduce si ea in prim plan noua serie Augusta Tourismo cu un singur cilindru dar ramane la aceeasi viteza mica de la inceput. La origini, inginerul Domenico Augusta ocupa un loc in sectorul motoarelor aviatice, dar odata cu inceperea razboiului si dorind sa supravietuiasca avanseaza spre sectorul masinilor si motocicletelor.
Desi perioada dupa razboi a adus cu ea multe dezavantaje, fabricantii motoarelor au stiu sa se mentina in top dar in acelasi timp si iubitorii de doua roti au renuntat la unele pretentii reusind astfel sa aduca satisfactii in ambele parti; totusi cineva din aceste nume va indrazni sa mearga ceva mai departe atragand astfel dupa sine si numele celorlalte, astfel ia nastere perioada motoarelor de racing , aducand in prim plan numele Honda. Va fii interesant sa observam evolutia brandului pe piata motoarelor in stil militar....

     Anii 1950 au adus cu ei o crestere in sectorul motocicletelor sport, mai ales in prospera America. Harley-Davidson, singura marca care s-a mentinut la un nivel ridicat, ofera motoare de multi CP, in timp ce englezii combina performanta cu comfortul. Germania merge pe rafinament si exclusivitate, astfel ca la sfarsitul anilor "50 motoare sport twin erau produse in masa.

 

  motociclete sport

 

   Pe sectorul viteza, englezii sunt pe primul loc cu al lor model Triumph Bonneville T120, de 649 cc,V-Twin in linie si viteza de 185 km/h. Vine echipata cu 2 carburatoare, arbore cotit, model ce va sta in productie multi ani.

 

 

 

 Harley-Davidson XL

 

   La nivel de complexitate avem doua modele, care se bat pentru pimul loc: Harley-Davidson XL, motor de 883cc, V-Twin si viteza de 161 km/h . Harley a revenit la viata cu modelul " Ironhead " in seria cadrului K, indeajuns de confident in a concura cu britanicii, a fost produs pana in anul 1972.

 

 

 

BMW R69

 

 

      Pe locul 2 avem extravagantul model al celor de la BMW R69, de 594cc, flat-twin si viteza de 160 km/h. Acest model cu ax a reprezentat ultima strigare in materie de viteza, confort. Suspensia pe fata a fost patentata de cei de la Earl"s.

 In perioada anilor 1950, Germania cucereste piata reusind astfel sa aduca modele noi, ingenioase,dovedind o incredere de nestavilit.

 

 

 

 Norton Dominator 88

 

   Un model militar este Norton Dominator 88, de 497 cc, viteza de 145 km/h. Acest model cu 2 cilindri a fost accesibil pe un motor de 500cc, versiunea 88 si 600cc pe versiunea 99. Amandoua au fost versiune Norton avand cutie cu 4 viteze si faimosul cadru Featherbed.

 

 

 

 

Harley-Davidson Model K

 

 

 

    Harley-Davidson e reprezentata in acest sector de modelul Harley-Davidson Model K de 743cc, V-Twin si viteza de 137 km/h; model fabricat sa rivalizeze cu motocicletele englizesti care au pus monopol pe piata americana , dar mai tarziu au avut nevoie de un tunning exceptional pentru asta. 

 

 

 

       Pentru fanii motociclismului din Anglia, numele Norton a readus nostalgie. Fabricate in numar mic pentru piloti de curse din 1947, modelul clasic a adus premiul Grand Prix si a ramas un exemplu pentru cursele de la Manx Grand Prix si Daytona. Numele Manx a cantarit mult in perioada de dupa razboi, devenind reprezentantul motoarelor timp de 4 ani. Marca a ajuns sa domine cursa Senior si Junior TT, modelul luand numele de Manx cand Norton a lansat un nou pilot de curse. Din 1951Manx, a scos pe piata modele cu cadru Featherbed folosit pe motorul cu care Geoff Duke a castigat World Championship. Numele Norton Manx inca reprezinta cheia succesului cand e  vorba de inovatie,comfort si stil...

    In austeritatea razboiului si perioada imediat urmatoare, motocicletele erau o necesitate pentru a demonstra mobilitate. Au fost lansate noi modele, care s-au dovedit foarte folositoare in urmatorii ani, ca Honda in Japonia si Lambretta in Italia. Vorbim aici de viitoarele scutere. Bineinteles, nici americanii nu s-au lasat mai prejos si vin si ei cu propriile idei. La baza modelelor a stat motorul cu un singur cilindru, doar cativa indrazneti au scos pe piata modele cu 2 cilindri in linie.

 

3T De Luxe     

   

 

    Acestia au fost cei de la Triumph cu al lor model 3T De Luxe. Motor de 349cc, viteza de 109km/h. La inceput planificat pentru piata in anul 1940, acest model a venit cu ghidoane telescopice.

 

 

       indian-37junior-scout

     Indian, vine cu un model inaripat in faimosul cadru Prince. Model Indian Junior Scout, 500cc, V-Twin si viteza de 97km/h. in 1940 este "imbracat" in aripi care mai tarziu vor deveni emblema brandului. Fata de modelele europene, acesta este destul de complex, Indian demonstrand inca o data superioritatea numelui.

 

 

   

Lambretta Model B-123cc

 

     

    Lambretta lanseaza un model simplist cu un singur cilindru, Lambretta Model B-123cc, viteza de 71 km/h. Cei de la Innocenti au fabricat acest model in 1948, vanzarile luand amploare in anul 1950, Ianuarie; plecand de la ideea ca simplu este mai elegant si confortabil.

 

 

   

Honda Model Dream

 

 

    Honda scoate un model la fel de complex, dar un element surpiza il scoate in evidenta: toba cromata. Honda Model Dream, 98cc, singur cilindru, viteza de 64 km/h. Soichiro Honda a atasat motoare tip militar pe motociclete in 1946. Acest model Dream are motor in doi timpi si doua trepte.

   

 

Ducati Cucciolo

 

 

    Ducati vin si ei cu un model simplu, Ducati Cucciolo, realizat de Aldo Farinelli si Aldo Leoni, lansat pe piata in 1949. Motor de 48cc,singur cilindru si viteza de 64 km/h, atinge cota maxima in vanzari de abia in anul 1952.

   

 

 

Cushman 132

 

 

        Reprezentat al acestei perioade in America este modelul Cushman 132. Motor de 318cc,singur cilindru si viteza de 71 km/h. Realizat de familia Ammon, lansat prima oara in 1937, modelul Auto-Glide si a gasit repede locul pe piata vehiculelor militare.

   

 

 

Salsbury Super Scooter

 

 

 

Un model asemanator celor de la Cushman este Salsbury Super Scooter,dar ceva mai stilat, cu frana pedalata, transmisie automata. Motor de 320cc, singur cilindru, viteza de 97 km/h.

 

 

 

 

    O varianta mai complexa a acestor modele va fii lansata pe piata in 1950, perioada dominata de Anglia, datorita exportului masiv de motociclete care a ajutat-o sa supravietuiasca perioadei razboiului si in acelasi timp o propulseaza pe locul intai. Multi nu erau capabili financiar de a detine o motocicleta, orientandu-se pe acest sector. Desi la inceput a reprezentat un mod comfortabil de transport, pe masura ce au devenit mai complexe au devenit piese de muzeu, pasionatii avansand in modele,multi bucurandu-se de evolutia motocicletelor. Scuterele au reprezentat doar anii "50, cand economia a crescut, la fel si posibilitatile, iubitorii de 2 roti revenind la vechea lor dragoste.

    

    Creata de legendarul designer Edward Turner, Ariel 4F Squarea fost o adevarata revelatie cand a fost lansata in 1930; cu dimensiunile unei motociclete de un singur cilindru, a dezvoltata o adevarata performanta cu motor de 4 cilindri. Modelul original prezenta un motor de 498cc, oferind mai tarziu unul de 995cc. O decizie indrazneata a presedintelui marcii Ariel, Jack Sangster a dus la fabricarea Ariel 4F Square,desi ar fi putut fi fabricata de alte companii. Turner a incercat sa-si dezvolte ideea motorului de 4 cilindri cu came dar a fost un esec; Sangster observa potentialul inginerului si-l angajeaza,punandu-i in valoare ideea. Prezenta la showul Olympia Motorcycle Show , a fost un adevarat hit, iubitorii fiind impresionati de motorul cu 4 cilindri intr-un cadru cromatic .

  

Ariel 4F Square

 

 

 

Impresionantul Ariel 4F Square vine la pachet cu un motor de 498cc,tanc de ulei, carburator, viteza de 137 km/h.

  

 

 

 

Ariel Tricycle

 

 

    Primul model al marcii a fost o tricicleta, Ariel Tricycle cu motor de 239cc,singur cilindru si viteza de 39 km/h. Reprezentatnta din Birmingham produce biciclete de 28 de ani, cand incepe sa produca acest tip de motocicleta cu motor De Dion montat pe roata din spate. 

 

 

 

  Ariel Roadster

 

     Urmatorul model, ceva mai avansat in sectorul mecanic este Ariel Roadster de 499cc,singur cilindru si viteza de 97 km/h. In anul 1914, incepe sa produca motorul White&Popple, ondulat si cutie cu 3 viteze.

 

 

 

ariel-model-e- 

 

     Emblema marcii o reprezinta Ariel Model E,de 499cc, singur cilindru, viteza de 117 km/h. Compania angajeaza pe Val Page pentru a imbunatati designul motorului si pare a fi un succes, vanzarile crescand intr-o perioada scurta de timp.

  

 

 

 

modelul 4F Square

 

 

     Un motor cu 4 cilindri intr-un cadru patrat, a facut ca modelul 4F Square sa fie extrem de rapid, fluent,compact in comparatie cu celelalte motociclete, dar in acelasi timp foarte complex.

    La inceputul anilor 30, cursele iau amploare odata cu marele premiu de la Isle of Man TT, aducand in prim plan motociclete dotate in sistem racing. Inginerii observa puterea unui motor de 500cc ajungand la viteza de 161 km/h si dezvolta un cadru cromatic performant, ghidoane usor manevrabile . De-a lungul anilor, motocicletele englezesti paveaza drumul spre noua tehnologie. Piata de motociclete devine relativ sofisticata cu o varietate de cumparatori cautand diferite tipuri de motoare. Pentru multi, performanta era un factor importanta asa ca inginerii au raspuns oferind modele sport ale modelelor traditionale sau fabricand modele cu motoare tunate la cel mai inalt nivel, asemanatoare motocicletelor de racing. Un alt factor important asigurat de ingineri a fost aspectul motorului.

   

Norton International 30

 

 

Cel mai spectaculos model al curselor a fost Norton International 30, singur cilindru, 490cc si viteza de 153 km/m ; model dotat cu motor de aluminiu si rezervor de ulei stil racing pentru pilotii care vroiau un motor pentru racing.

   

 

 

Norton Es2

 

 

   Tot Norton lanseaza modelul mai putin zgomotos Norton ES2, 490CC, viteza 132 km/h pe un motor cu un singur cilindru.

 

 

 

   

Standard Rex Sport

 

 

Germania participa cu modelul Standard Rex Sport de 491cc,singur cilindru si viteza de 129 km/h pe un motor cu came, cilindru inclinat si ghidoane sub licenta celor de la Brough Superior.

   

 

 

 

Harley-Davidson-1936-VL-JD-1

 

 

    Din America vine elegantul Harley-Davidson de 989cc, V-Twin si viteza de 113 km/h. Harley a dotat V-Twin cu valve in 1936. Acesta a devenit cunoscut ca "Knucklehead" si a incaput perfect in noul cadru , denumit ulterior clasicul Harley.

   

 

 

 

indian sport scout

 

 

    Indian ramane la clasicul design si vine cu modelul Indian Sport Scout de 737cc, V-Twin si viteza de 137 km/h.Numele Scout a format baza multor motociclete standard racing, inginerii inlaturand ghidoanele si alte accesorii si revin la  modelul traditional.

 

 

 

   BMW R51

 

 

    BMW vine la start cu BMW R51, de 494cc, V-twin si viteza de 153 km/h. Clasicul RS era dotat cu suspenie insa acestuia i-a fost inlaturata intrand in conformitate cu regulile clubului de racing.

Copyright @2013 OnSezon.ro

Top Desktop version